Jak zrobić wino z jabłek?

Przygotowanie wina z jabłek w domowych warunkach

Przygotowanie wina z jabłek nie należy do zadań trudnych, a z pewnością każdy koneser dobrego wina doceni nie tylko smak, ale również właściwości wina z tych niedocenianych czasem owoców. Jabłka należą do grupy owoców, które cieszą się niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi, dlatego ich spożywanie jest bardzo dobrym sposobem na pozbycie się ryzyka pojawienia wielu przykrych chorób i dolegliwości. Warto dodać, że jabłka w Polsce są dostępne przez okrągły rok, dlatego produkcja wina może trwać nieprzerwanie i stanowić źródło niemałej satysfakcji bez względu na porę roku. Przygotowanie wina z jabłek należy zacząć od wybrania odpowiednich jabłek. Eksperci uważają, że najlepszym wyborem w tym przypadku są antonówki, jonagoldy lub renety. Nie jest to jednak złota zasada, której należy się kurczowo trzymać. Najistotniejszą kwestią w przypadku produkcji wina są niezmiennie odpowiednie proporcje oraz kolejność wykonywania zadań.

Jak zrobić wino z jabłek?

Kiedy już wybierzemy odpowiedni gatunek owoców, powinniśmy pozbyć się gniazd nasiennych. To elementy jabłek, które powinniśmy wyeliminować w pierwszej kolejności. Pod żadnym pozorem nie wolno usuwać skórki, która jest źródłem nie tylko witamin, ponieważ odpowiada także za unikatowy smak wina. Owoce należy dokładnie umyć i pozbyć się ewentualnych części zepsutych lub nienadających się do spożycia. Następnie trzeba rozdrobnić jabłka i można tego dokonać za pomocą sokowirówki, która jest przypuszczalnie najlepszym sposobem na sprawne rozdrobnienie tych owoców. Kolejnym krokiem będzie umieszczenie powstałego soku w wyparzonym pojemniku fermentacyjnym oraz dodanie do niego wcześniej przygotowanej matki drożdżowej. Do powstałego roztworu należy dodać roztwór wody z cukrem. Całość należy wymieszać i pozostawić na około 2 miesiące. Fermentujące wino będzie gotowe do spożycie dopiero po upływie tego czasu. Wówczas można przelać je do butelek, a następnie delektować się wyjątkowym smakiem. Niektórzy do roztworu dodają również garstkę rodzynek, dzięki którym wino nabiera niezwykłego aromatu.

Author: ecotropicana.net.pl