Niezdrowe, szybkie dania
Żyjemy w zabieganym świecie, każda minuta zdaje się być na wagę złota. Nic więc dziwnego, że wybieramy często najprostsze i najszybsze rozwiązania, także jeśli chodzi o spożywane posiłki. Tak popularne od kilku lat, niedrogie i smaczne “chińskie zupki” przyrządza się w kilka minut – wystarczy zalać je wrzątkiem z czajnika. Jednak czy zupki chińskie są zdrowe ?
No cóż… próżno w nich szukać jakichkolwiek witamin czy soli mineralnych. Znajdziemy za to sporo substancji chemicznych, które mają za zdanie nadać zupie lepszy, mocniejszy smak, zapach oraz kolor. A także bardzo długą trwałość ! Jedno niewielkie opakowanie zupy zawiera również ogromną ilość soli – 8 gramów ! Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka to tylko 6 gramów… Takie “przesolenie” rozłożone w czasie może zaowocować nadciśnieniem tętniczym i chorobami serca. Zastosowany w dużej ilości glutaminian sodu, czyli popularny wzmacniacz smaku, bardzo niekorzystnie obciąża naszą wątrobę. Aby makaron w zupie był tak smaczny, zostaje on w fabryce poddany wstępnemu smażeniu, przez co pochłania ogromne ilości tłuszczu! Nie da się więc ukryć, że w chińskich zupkach nie znajdziemy niczego, co pozytywnie wpłynęłoby na nasze zdrowie.
Najnowsze komentarze