Guinness to ciemne piwo, którego historia sięga prawie dwustu lat wstecz. Obecnie produkowane jest w wielu miejscach na świecie, jednak swoje początki miało w Irlandii i do dziś stanowi tam najpopularniejszy trunek. Jego aromatyczny smak znajduje często zastosowanie w kuchni, dzięki czemu możliwe jest podkreślanie walorów smakowych wielu potraw, takich jak pieczenie z czerwonego mięsa czy niektóre gatunki ryb. Wielbiciele irlandzkiego piwa i słodyczy z pewnością docenią ten duet w formie pysznego ciasta.
Ciasto z piwem Guinness
Ciasto na bazie piwa Guinness to idealne rozwiązanie na chłodne jesienne i zimowe wieczory. Aby je przygotować potrzebne są szklanka piwa Guinness, 250 g masła, 75 dkg kakao, 400 g drobnego cukru, 140 ml kwaśnej śmietany 18%, 2 jajka, 1 łyżka aromatu waniliowego, 275 g mąki pszennej oraz dwie i pół łyżeczki sody oczyszczonej. Piwo wlewamy do szerokiego garnka, dodajemy pokrojone masło i podgrzewamy aż się rozpuści. Do ciepłej masy dodajemy kakao i cukier, a następnie dokładnie mieszamy masę. W osobnej misce ubijamy mikserem śmietanę, jajka i aromat waniliowy. Całość przelewamy do masy piwno-kakaowej i przez chwilę miksujemy aż masa będzie jednolita. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i sodę, a całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Jak podawać ciasto na piwie Guinness?
Ciasto warto udekorować polewą czekoladową z gorzkiej czekolady i prawdziwego masła. Idealnie będą do niego pasowały surowe maliny lub truskawki jako dodatek na talerzyku albo zblendowane na orzeźwiający sos. Owoce te delikatnie przełamią goryczkę kakao i piwa, komponując się z ich smakiem. Można również przygotować słodką masę z twarożku naturalnego, cukru pudru i schłodzonej śmietany kremówki, które ubijamy aż będą przypominały charakterystyczną, gęstą pianę Guinnessa. Taką pianą można udekorować pokrojone kawałki ciasta albo podać ją osobno, aby każdy mógł skorzystać z takiej możliwości.
Najnowsze komentarze