Przyprawa curry to orientalna mieszanka ziół, przypraw i suszonych warzyw o charakterystycznym lekko pikantnym smaku i intensywnym aromacie. Zawiera między innymi imbir, lubczyk, kardamon, kolendrę, pieprz czarny, chili, kurkumę, kozieradkę, kmin rzymski, goździki oraz cynamon. Jest to najpopularniejsza mieszanka przypraw na świecie. Nie może jej zabraknąć w żadnej kuchni. Dodaje nie tylko wyjątkowego smaku, ale również pięknego żółtego koloru naszym składnikom. Curry to przyprawa indyjska. Hinduscy kucharze sami ją przyrządzają, jako proszek lub pastę, dbając o każdy poszczególny składnik. Ta egzotyczna przyprawa ma zastosowanie nie tylko w kuchni. Z badań naukowych wynika, że ma także wiele właściwości leczniczych, m.in. wykazuje działanie ochronne na układ krążenia, zmniejsza bóle stawów, ryzyko wystąpienia nowotworów oraz ma działanie przeciwbakteryjne. Jest też silnym antykoagulantem, dlatego nie powinno być spożywane przez osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew. Dodatkowo niewskazane dla osób z kamicą pęcherzyka żółciowego oraz przewodową, ponieważ może wzmagać dolegliwości bólowe.
Curry, zastosowanie w kuchni
Curry stosuje się w kuchni jako przyprawę. Możemy przyrządzać z nią potrawy mięsne na przykład kurczak curry dla wiecznie głodnych . Jest to prosty przepis na aromatyczne i szybkie w wykonaniu danie. Mieszanka ta jest przeznaczona szczególnie dla osób preferujących kuchnię orientalną. Ma różne zastosowanie. Doskonale sprawdzi się jako marynata do mięs, dodatek do sałatek, sosów, zup oraz dań z ryżu, jajek, czy też owoców morza np. krewetek. Stosuje się ją również w potrawach wegetariańskich np. do doprawienia tofu.
Curry- domowe wykonanie.
Curry możemy przygotować sami w domu, wystarczy zmielona kolendra (4 łyżeczki), kurkuma (2 łyżeczki), kminek (1 łyżeczka), czarny pieprz (1 łyżeczka), czerwona papryka przyprawa (1/2 łyżeczki), kardamon (1/2 łyżeczki), cynamon (1/4 łyżeczki) oraz zmielony imbir (1/4 łyżeczki). Wszystkie składniki miksujemy do efektu uzyskania proszku. Całość przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym, chłodnym miejscu.
Najnowsze komentarze