Orzechy od wieków wykorzystywane są jako wartościowy dodatek do potraw. Są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również bogate w składniki mineralne, witaminy i ważne kwasy tłuszczowe. Przedstawiamy 4 rodzaje orzechów, które warto włączyć do swojej diety!
1. Orzechy laskowe
Orzechy laskowe są szczególnie bogate witaminę E czyli tzw. “witaminę młodości”. Odpowiada ona za piękny i młody wygląd skóry oraz opóźnia pojawienie się pierwszych zmarszczek. Jest to przeciwutleniacz, który posiada właściwości antynowotworowe. Orzechy laskowe zawierają dużą ilość potasu, który jest niezbędny do zachowania właściwego ciśnienia krwi. Zawarte w orzechach witaminy z grupy B wspierają mózg, mięśnie i cały układ immunologiczny.
2. Orzechy nerkowca
Orzechy nerkowca są wyjątkowo smaczne: charakteryzują się łagodnym smakiem i słodkim aromatem, dzięki czemu stają się coraz bardziej popularnym dodatkiem do deserów i dań obiadowych. Nerkowce świetnie wpływają na regulację cukru we krwi. Polecane są kobietom ciężarnym, ze względu na wysoką zawartość żelaza i kwasu foliowego. Regularne spożywanie nerkowców pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi oraz zapobiega powstawaniu groźnych chorób układu sercowo-naczyniowego.
3. Orzechy włoskie
Orzechy włoskie swoim kształtem przypominają ludzki mózg – i to właśnie ten organ wspomagają zawarte w nich substancje! Orzechy włoskie są niezwykle bogate w kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zawierają również witaminy z grupy B, a także dużą ilość magnezu, które dodatkowo wspierają działanie mózgu. Orzechy włoskie są również wyjątkowo uniwersalne w kuchni – możemy z nich przyrządzić zarówno ciasto karmelowo orzechowe, jak i wspaniałe, aromatyczne mięsa pieczone.
4. Orzechy brazylijskie
Alternatywą dla pospolitych, polskich orzechów mogą być orzechy brazylijskie. Są wyjątkowo bogate w selen, który jest niezbędny do utrzymania zdrowej tarczycy. Orzechy brazylijskie wspierają płodność, a także zawierają mnóstwo witamin z grupy B. Nie brakuje w nich także kwasu foliowego – witaminy, która jest niezbędna w pierwszym trymestrze ciąży.
Najnowsze komentarze