Co jeść gdy za oknem upał

Letnie desery i przekąski

Mimo, że gdy za oknem upał apetyt nie zawsze nam dopisuje, dzięki temu, że lato jest to sezon owoców i warzyw, jest to również sezon najróżniejszych, prostych i świeżych deserów oraz przekąsek. Kto nie skusi się na orzeźwiający koktajl lub milkshake truskawkowy w gorący, upalny dzień. Również popularnością cieszą się wszelkie ciasta, na przykład tarty, z dodatkiem sezonowych owoców. Królują desery budyniowe, gdyż nie ma nic lepszego niż słodki smak budyniu połączony z lekko cierpkim smakiem owoców. Owoce są również dodawane chociażby do lodów. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na rozmaite tarty, a sami możemy wprowadzać do nich własne modyfikacje według naszego smaku, czy gustu. Jeśli chodzi o przekąski warzywne, najprostszym, ale także przepysznym sposobem podania warzyw sezonowych może być pokrojenie ich w cienkie paski i podanie z hummusem. Możemy zrobić go oczywiście sami, lub też zakupić gotowy produkt w sklepie.

Obiad letni – pomysły

Jeśli chodzi o pomysły na letni obiad również prym jako dodatki wiodą tu letnie warzywa. Kto mógłby oprzeć się chociażby chłodnikowi ze świeżych ogórków i rzodkiewek. Jeśli marzymy o lekkim niskokalorycznym obiedzie spodobać nam się może kaszotto z warzywami. Dodajemy tu brokuły, kaszę gryczaną, inne warzywa do smaku. Jeśli chcemy by danie było bardziej treściwe możemy dodać gotowanego kurczaka, czy też rybę. Latem popularnością cieszą się też makarony, gdyż są to proste i szybkie dania, które zachwycają smakiem. Wszelkie odmiany spaghetti jest idealnym pomysłem na letni obiad. Czy to ze szpinakiem, bolognese, czy z białym sosem, z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Lato jest to również sezon, w którym często do użytku wkracza grill. Jest to więc idealna wakacyjna alternatywa do zwykłego obiadu. Zwłaszcza gdy przyjmujemy na przykład dużą ilość gości. Tutaj oczywiście najczęściej występują potrawy mięsne jak karkówka, czy kurczak odpowiednio przyprawione lub w marynacie. Ale eksperymentować możemy również z pieczonymi warzywami.

Author: ecotropicana.net.pl