Jeżeli uwielbiasz pierogi, ale niestety nie możesz z różnych powodów jeść glutenu, to koniecznie wypróbuj przepis na ciasto bezglutenowe na pierogi! Jego wykonanie jest nieco bardziej pracochłonne i trzeba przyłożyć wszelkich starań, aby ciasto było jak najbardziej elastyczne. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, jak zrobić wyśmienite ciasto bezglutenowe – idealne do Twoich ulubionych pierogów z kapustą i grzybami, mięsem lub warzywami!
Dobra mąka – podstawą udanego ciasta! Jakiej mąki użyć?
Teraz przygotowanie dobrego ciasta na pierogi bezglutenowe jest znacznie łatwiejsze – w sklepach masz duży wybór asortymenty dla osób nie jedzących glutenu! Pierogi bezglutenowe – tutaj koniecznie trzeba zastąpić tradycyjną mąkę pszenną taką, która nie będzie zawierała glutenu. Może to być mąka gryczana lub na przykład mąka z tapioki. Możemy również dodać do naszego wyrobu bezglutenowej mąki kukurydzianej, mąki ryżowej lub mąki jaglanej, które także nie zawierają tego popularnego alergenu. Jeżeli chcesz możesz wymieszać kilka rodzajów tych mąk, a wówczas otrzymasz smaczne danie, które podczas gotowania nie będzie się rozpadało!
Jak przygotować ciasto bezglutenowe na pierogi w domu?
Ciasto na bezglutenowe pierogi możesz wyrabiać przy pomocy robota planetarnego lub ręcznie. Jeżeli zdecydujesz się na ten drugi sposób, wówczas musisz pamiętać, że ciasto powinno być bardzo starannie wyrobione. Dlatego musisz poświęcić na to znacznie więcej czasu niż gdybyś robił pierogi z mąki pszennej – mąka pszenna jest bardziej plastyczna i łatwiej się łączy z innymi składnikami. Pamiętaj również, że ciasto musisz podsypywać mąką, aby się ono nie przyklejało. Miej również na uwadze to, że bezglutenowe pierogi będę oczywiście różniły się smakiem od tych tradycyjnych, ale nie znaczy to wcale, że będą gorsze. Po prostu inaczej smakują! Dobrą wiadomością dla Ciebie jest to, że bezglutenowe ciasto można z powodzeniem mrozić. Pamiętaj, że jego trwałość w zamrażarce wynosi około 3 tygodni, po tym czasie ciasto zaczyna pękać i nie nadaje się do gotowania.
Najnowsze komentarze